Tips om arbetssökande,

nätverk och 

anställningsintervju

Anställningsintervju

Ebv Personal har tagit fram tips om hur man kan förbereda sig inför en anställningsintervju och tips om vägar till nytt arbete.

Länkar

    Quick Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips inför Anställningsintervju 

 

När du nu har kommit så långt i ditt arbetssökande att du har blivet kallad till en anställningsintervju på ett företag så finns det en del förberedelser du kan göra.

 

Läs på om det företag/organisation som du ska på anställningsintervju hos. Många företag har en hemsida som kan vara värd ett besök för att du ska få reda på lite fakta. 

 

Första Intrycket

 

Det är ett känt faktum att du bara har ett kort ögonblick på dig att göra ett första intryck när du först träffar en ny människa, det kan behövas en ”livstid” för att förändra det. Det är mycket som spelar in, försök att framställa ditt yttre på ett positivt sätt, klä dig på ett sätt som gör att du känner dig bekväm.  

 

Kom i Tid

 

Spoliera inte en anställningsintervju genom att komma för sent, passa tider är viktigt. Se till att du vet var platsen för din anställningsintervju ligger. Förlita dig inte på att allting går som smort när du ska ta dig till platsen för din intervju, lägg till så du har gått om tid.

 

Kroppsspråk

 

När du sitt där i en anställningsintervju för ett arbete du vill ha så försök att ha ett kroppsspråk som gör att du verkar intresserad och alert, det ger rätt signaler till rekryteraren. Så sjunk inte ihop i din stol utan sträck på dig lite och luta dig intresserat framåt. Håll ögonkontakt med den/de som intervjuar dig och håll reda på dina händer, låt dem inte fingra nervöst omkring.  Försök att svara ärligt och var dig själv, var inte rädd för att ställa frågor, att läsa på innan och förbereda frågor är ett bra sätt att ge rätt intryck.

 

Var Förberedd

 

Det finns frågor som du kan förvänta dig att få vid en anställningsintervju, några av de vanligaste är:

 

Kan du berätta lite om dig själv? Tänk igenom hur du ska presentera dig, undvik i huvudsak att upprepa det som står i CV och brev.

 

Vilka är dina styrkor? Tänk på att kunna ge exempel från arbete eller skola. 

 

Vilka är dina svagheter? Försök att hitta svagheter hos dig som även kan ses som en styrka om den inte överdrivs.

 

Varför vill du arbeta hos oss? Tänk igenom varför du vill arbete hos just denna arbetsgivare.

 

Vad kommer du att tillföra om du får tjänsten hos oss? Tänk på dina styrkor, framhåll det du är bra på.

 

 

Läs mer

 

 

Inledning söka nytt arbete

 

Att söka arbete handlar om att marknadsföra sig själv, du måste se dig själv som en "vara" som ska säljas. Vi vill visa på några olika sätt du kan marknadsföra dig själv på för att få ett nytt arbete.

 

Arbetsansökan Via Mail

 

När du söker ett arbete där du ska skicka in en ansökan via mail så kan det vara värt att tänka på att göra ett gott intryck redan från början. Använd den referens som företaget efterfrågar i ärende/subjekt raden i mailet, finns det inget sådant önskemål, ange exempelvis ”Ansökan (x tjänst)” som ärende/subjekt.

 

Meddelande till Rekryteringsansvarig  

 

Här vill du vara kortfattad men ändå framstå som trevlig, tänk på att ditt mail är ett av många så skriver du ett långt meddelande så blir det sannolikt inte läst. Har du ett namn på den rekryteringsansvarige så är vårt förslag att du skriver något liknande exemplet nedan.

 

”Hej Eva

Jag vill söka tjänsten som elektriker hos er, jag bifogar mitt CV och brev.

Mvh Christer”

 

Bifoga CV och Brev

 

I alla email program finns valet att "bifoga" eller "attach/attachment", det är där du går in för att bifoga dina filer. Har du möjlighet så rekommenderar vi att du konverterar dina Word dokument till Pdf format. Pdf är ett stabilare format där den skickade filen inte kan ändras. Var noga med att du bifogar rätt filer.

 

Att Hitta Ditt Nya Arbete

 

Som alla annan marknadsföring så handlar det om att din vara måste syns på så många ställen som möjligt. Så en bra början är att registrera ditt CV och personliga brev på så många ställen som möjligt. Du kan börja med länkarna nedan. Att registrera sig på dessa olika sidor är en bra början oavsett om du är arbetslös eller inte, du blir synlig för potentiella arbetsgivare. Om du har arbete så uppger du att du vill bli rekryterad.

 

Registrera ditt CV använd matchningstjänsten, lägg upp en prenumeration och få hem önskade platsannonser till i din mailbox. Använd länkarna nedan för att hitta några bra siter att börja registrera dig på. 

 

Arbetsförmedlingen

Careerbuilder

Monster

Jobbjakt

Jobbsafari

  

Jobbcoach

 

Som arbetslös så har du möjligheten att använda dig av en jobbcoach. Detta är en tjänst som är helt kostnadsfri, det som krävs är att du är arbetssökande och inskriven på arbetsförmedlingen. En jobbcoach kan hjälpa dig med ditt arbetssökande, hjälpa dig med CV och brev, förbereda dig inför exempelvis en anställningsintervju mm.

 

Läs mer

 
 

Att Bli Rekryterad

 

Som vi har sagt tidigare så handlar att få ett nytt arbete om att marknadsföra sig själv. Genom att lägga ner ett arbete med att registrera sig på olika bemanning/rekryterings företag så ökar du dina chanser till att bli uppmärksammad och bli erbjuden att få komma på en anställningsintervju.

 

Dessutom, att vara registrerad på ett bemanningsföretag ger dig även möjligheten att bli anställd för uthyrningsuppdrag, vilken anställningsform som du är intresserad av anger du oftast vid registreringen.  

 

Det går inte att bortse från att många av de rekryteringar som görs idag är via olika bemanning och rekryteringsföretag, nedan får du förslag på några av marknadens stora aktörer som du kan besöka via webben och registrera dig på.

 

Academic Work

Adecco

Effekt Personal

Lernia

Manpower

Poolia

Proffice

Student Consulting

Uniflex

 

Detta är en början, det finns fler som det kan löna sig att vara registrerad hos. Även om du inte är arbetslös så kan du vara registrerad på ett bemanningsföretag för att bli rekryterad.

 

Forum

Spontanansökan

 

Med spontanansökan menar vi besök direkt hos ett företag som du är intresserad att arbeta för.

 

Du har som mål med ditt besök att få prata med någon som har befogenheter inom personalområdet. Du vill lämna en intresseanmälan bestående av ett generellt hållet brev som beskriver dig som person samt ett CV.

 

Att Välja Företag För Besök

 

När du ska välja ut företag för dina besök behöver du kunskap om vilka företag som finns, vad de arbetar med och framförallt om de planerar någon personalutökning inom den närmaste framtiden. För att få reda på detta behöver du kontakter in i olika företag, du behöver ett nätverk som förser dig med information.

 

Nätverk 

 

Att sätta dig ner och titta över hur just ditt nätverk ser ut ger dig en inblick i hur många företag du har direkt och indirekt insyn i. Genom ditt nätverk kan du få reda på om det är mycket övertid på något av förtagen du har inblick i. Om det pågår nyanställningar, om de annonserar ut någon tjänst internt som du kanske har en bra behörighet till. Vill du ha en nätverksmall kan du hämta en nätverksmall här eller klicka på nätverksbilden nedan

 

Arbeta med Ditt Nätverk

 

Tänk dig att du befinner dig i den ensamma rutan längst upp, du lägger in fyra arbetande vänner i ruterna under och ber var och en av dessa vänner att de i sin tur ger dig fyra namn på arbetande vänner. Var ruta förutom den du befinner dig i representerar en kontakt in på ett företag. Det är bara att räkna antalet rutor för att förstå att använda sitt nätverk kan vara lönande. Hämta hem en nätverksmall och börja skissa på ditt nätverk. 

 

 

 

 

 

Nätverk

 

 

Copyright ® 2011 ebvpersonal.se